Celiakia (choroba trzewna) schorzenie o podłożu genetycznym wywołane nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na spożywany gluten (białko zawarte w zbożach).
Jak sprawdzić czy jesteśmy chorzy na celiakie?
Badanie w kierunku celiaki wykonuję się poprzez identyfikacje haplotypów HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8. Ponad 90% pacjentów z celiakią ma genotyp HLA-DQ2, a u około 5% przypadków identyfikuje się obecność haplotypu HLA-DQ8. Negatywny wynik badania genetycznego wyklucza celiakię.
Kiedy podejrzenie?
Typowe objawy celiakli pojawiają się już u niemowląt po kilku tygodniach od wprowadzenia produktówch mącznych.
Do typowych objawów celiakii należy: niski wzrost i waga ciała, przewlekłe biegunki lub obfite stolce tłuszczowe, wymioty, bóle brzucha, wzdęcia, brak apetytu, osłabienie, częste infekcje.
Jakie są skutki nietolerancji glutenu?
Nietolerancja glutenu skutkuje zanikiem kosmków jelita cienkiego odpowiedzialnych za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu, a brak właściwej diagnozy i wprowadzenia restrykcyjnej diety zwiększa 12-krotnie ryzyko rozwoju nowotworów jelita cienkiego.
Jeśli masz jakiekolwiek podejrzenia tego schorzenia, zapraszamy na badania.
Jedynym lekiem na celiakie jest odpowiednia dieta.